Tvätta skoterkläder rätt - öka livslängden

Har du hört om myten om att man aldrig ska tvätta sina skoterkläder? Sluta dåra dig. Det är klart att du ska tvätta din skoterutrustning, dessutom är det viktigt att göra det för att bevara vind och vattentätheten på din utrustning. Men det gäller också att du vet hur man gör det så att din utrustning behåller samma nyskick som första gången du använde dem. Där kommer impregnering av skoterkläder in. Vi kommer att gå genom hur ofta du bör tvätta dina skoterkläder, hur du tvättar dem samt vad impregnering är.
 Tvätta vattentäta kläder med tech wash

Tvätta skoterkläder, men gör det rätt

Myten om att du inte ska tvätta skoterkläder för att det försämrar vattentätheten på plagget stämmer inte helt. Även om det inte är rekommenderat att tvätta sina skoterkläder varje vecka, att inte tvätta dem alls är inget bra alternativ heller. Anledningen är att du kan skada plagget om du inte tvättar den. Exempelvis kan limmet som binder de olika lager av tyg lösas upp av fett från huden. På så vis förstör du plagget.

 

- Så jag får inte tvätta min overall för ofta men kan också förstöra den om jag inte tvättar den alls? Hur gör jag då? Optimalt sätt bör du tvätta skoterkläder en till två gånger per säsong. Detta ser till att fettet från din hud inte löser upp limmet och håller dina kläder fräscha. Följ tvättråden som finns på tvättlappen för att vara säker men de flesta skoterplagg kan du köra på 30 grader med maskinens sportprogram. Det är rekommenderat att använda anpassat tvättmedel till att tvätta skoterkläder eller andra vattentäta plagg, så att inga av klädernas funktioner kan drabbas, vi rekommenderar.
tx-direct-impregnering-vattentata-klader

Impregnering ger extra skydd

Impregnering är en metod som ger ett material motståndskraft mot exempelvis fukt eller eld. Du använder impregnering främst för trä och tyg. När det gäller skoterkläder, är det oftast fukten impregnering skyddar mot. Efter att dina skoterkläder är rena, tvättade och torkade kan du impregnera för att bibehållen vind- och vattentätheten. På så sätt blir din overall som ny igen. Dessutom finns det ett brett utbud av spray, medel, wax och andra produkter som du kan använda för bevara skicket på din utrustning. Dock måste du vara noggrann med att välja rätt medel som är specialanpassat till kläder med vattentätt membran. Varpå om du inte använder rätt medel kan det leda till att du täpper igen tyget vilket i sin tur leder till att plagget förlorar sin andningsförmåga.

NIKWAX TECH WASH / TX.DIRECT, 2 x 300ML

Nikwax Tech wash/TX.Direct är ett duopack som innehåller både tvättmedlet Tech Wash och impregneringsmedlet TX.Direct.

Tech Wash

Tech Wash från Nikwax är ett tvålbaserat tvättmedel som du ska använda för att tvätta skoterkläder och utrustning av både naturmaterial och syntetmaterial. Fördelen med Tech Wash är att medlet återaktiverar vind- och vattenavvisande egenskaper samtidigt som det tar bort smuts och rester av gammalttvättmedel. Innan du implementerar Tech wash så se till att tvättmedelsbehållaren är tömd.

TX.Direct

Nikwax TX.Direct är i sin tur ett impregneringsmedel som förnyar de vattenavvisande egenskaperna i syntetplagg. På så sätt håller det dig torr och komfortabel längre utan att påverka de fukttransporterande egenskaperna. Det är rekommenderat att använda TX.Direct tillsammans med Nikwax Techwash när du ska tvätta och impregnera ånggenomsläppliga material som Gore-Tex, Entrent, eVent, Sympatex och likande. Även här ska du rensa tvättmedelsbehållaren innan implementering.

Obs! Vid tvätt av funktionsmaterial så skall aldrig sköljmedel användas.

Så här använder du NIKWAX för att impregnera och tvätta skoterkläder

  1. Innan du börjar med att tvätta skoterkläderna kan du börja med att se till så att alla blixtlås är uppdragna och stängda för att det inte ska komma in något vatten i fickorna.
  2. Sedan KAN DU SÄTTA IN UTRUSTNINGEN SOM SKA SKA TVÄTTAS I TVÄTTMASKINEN
  3. Därefter är det väldigt viktigt att tvättmedelsbehållaren är tömd och rengjord på tidigare spill innan du startar maskinen så att inget vanligt tvättmedelsrester följer med i processen.
  4. Nu kan du sätta tillbaka behållaren och sedan hälla in NIKWAX Tech wash.
  5. Justera tvättinställningen enligt skötselråden som finns på de vattentäta kläderna.
  6. Känner du att vind- eller vattentätheten har försämrats kan du impregnera skoterutrustningen. Efter att första tvättcirkeln har avslutats så låter du plaggen ligga kvar och tillsätt NIKWAX TX.Direct i tvättmedelsbehållaren.
  7. Slutligen kan du justera tvättinställningen enligt skötselråd med låg hastighet.
Tvätta skoterkläder med nikwax
Häll i nikwax för att tvätta skoterkläder
Sätt på maskinen för att impregnera dina skoterkläder
Torka dina tvättade skoterkläder

Bildkälla: Nikwax


Lägger till i kundvagnen

  • x